Prev Next

Oud-winnaar keert na bijna dertig jaar terug in Surhuisterveen

Broers Syb en Jacob van der Ploeg lossen startschot van Feanster 40

 

Surhuisterveen - Zanger Syb van der Ploeg lost zaterdag samen met zijn broer Jacob het startschot van de Feanster 40. De van oorsprong Westereender broers zullen ook meteen het water induiken van zwembad Wettervlecke: ze staan allebei ook op de deelnemerslijst van de triathlon in Surhuisterveen.

Syb en Jacob van der Ploeg zijn geen onbekenden in de spotwereld. Ze staan geregeld aan de start bij triathlons. Twee weken geleden eindigden ze allebei nog in de top-tien in Heerenveen en vorige week volbrachten ze de Slachtemarathon allebei binnen 3,5 uur.

Voor de Feanster 40 is vooral de deelname van Jacob van der Ploeg bijzonder. Hij behaalde in de jaren tachtig van de vorige eeuw vele ereplaatsen bij de zogeheten Feanster Mini-Triathlon, een voorloper van de Feanster 40. In 1988 en 1989 eindigde Jacob bij die triathlon op de eerste plaats. Met zijn deelname keert hij na bijna dertig jaar terug als triatleet in Surhuisterveen.

De Feanster 40 wordt in zijn huidige vorm georganiseerd sinds 2000. Deelnemers moeten achtereenvolgens een kilometer zwemmen, dertig kilometer fietsen en negen kilometer lopen. Aan de start staan dit jaar een kleine 250 atleten, van jong tot oud en van goed getraind tot recreatief.

’s Ochtends is er volop ruimte voor recreanten. Vanaf half negen zijn er verspreid over de ochtend liefst zes starts voor recreatieve deelnemers. Om tien voor twaalf gaat tevens de dameswedstrijd van start.

Als slotstuk start de herenwedstrijd aan het begin van de middag, kort na half één. De broers Van der Ploeg schieten de deelnemers weg bij die wedstrijd en doen ook zelf mee.

Naast Jacob van der Ploeg staat er in ieder geval nog een oud-winnaar aan de start: Geert Kamminga uit Groningen. Hij won in 2008.

De hoofdsponsor van de triathlon is makelaardij De Flexibele Makelaar. De triathlon wordt verder gesteund door veel andere middenstanders. De finish is op De Kolk in het centrum van Surhuisterveen. Tussen tien uur ’s ochtends en drie uur ’s middags zullen veel deelnemers daar worden binnengehaald.

Hoofdsponsor

Twitter